Groot aanbod van binnen - en buitenmeubelen
Souren Furniture since 1980
Eigen bezorgservice: 1-3 weken
Vakmanschap & gerecycled teakhout

Tuinstijl: De Cottagetuin

Tuinstijl: De Cottagetuin

De cottagetuin is een tuinstijl die bestaat uit een mix van siergrassen, rozen, fruitbomen, struiken en vaste planten. Liefhebbers van een romantische tuin laten dit in een cottagetuin tot werkelijkheid komen. Een informele tuin die zijn oorsprong vindt in Engeland. Hier vinden we dan ook veel cottages waardoor de bijbehorende tuin deze naam kreeg.

De oorsprong van de cottagetuin

Tijdens de 19e eeuw werden allerlei bouwstijlen door elkaar gebruikt. Deze periode wordt ook wel Eclectisme genoemd. Als een reactie op deze periode zijn er Engelse architecten die teruggrijpen op het gebruik van eerlijke en eenvoudige materialen. Zo gaat men zich verzetten tegen de landschapsstijl (de Engelse tuin) en wordt de “boerentuin” als uitgangspunt gebruikt. In een boerentuin zien we vaak een moestuin, fruittuin, compost hoop, bloemen en kruiden.

De indeling van een cottagetuin

In de cottagetuin kreeg elke soort tuin een bepaalde plek. Zo zagen we de groene tuin bij de bibliotheek, de bloementuin bij de woonkamer, de moestuin bij de keuken, de rozentuin bij de eetkamer en de vijver achter de garage. Al deze kleine onderdelen werden omsloten door middel van een haag. En om dan de afzonderlijke tuintjes te bereiken werden er paden gelegd, versierd met bogen, fonteintjes en bloemen.

De sfeer van een cottagetuin komt tot stand dankzij de bloemen, geuren en vormen in de tuin. Ook moet de grond goed doorvoed zijn en anders gebruikte men stalmest. Daarnaast is het gebruik van oude materialen ook een must. Denk aan oude hekwerken, bestrating, troggen etc. Dankzij smalle paadjes, kleine doorgangen en poortjes krijg je die echte cottagetuin sfeer!

Must haves in een cottagetuin

Wat mag er echt niet ontbreken in een cottagetuin? Welke elementen kunnen er gebruikt worden en passen in elke tuin, groot of klein?

  • Smalle, slingerende paden met weelderige borders. Dit soort paden leg je aan met klinkers.
  • Bloeiende planten om zoveel mogelijk grond te bedekken.
  • Verticaal groen langs een muur of pergola.
  • Hagen als afscheiding tussen de verschillende tuintjes.
  • Intieme zithoekjes op verschillende plekken in de tuin met diverse tuinmeubelen.
  • Water zoals een vijver, waterornament of waterloopje. Dit trekt kikkers, vogels en insecten aan.
  • Niveauverschillen voor een spannend effect.
  • Een moestuin is eigenlijk ook een must in de cottagetuin. Heb je hier geen plek voor? Maak dan een verticale moestuin of gebruik een handige bak die je kan verplaatsen.

Het onderhoud van een cottagetuin

Om eerlijk te zijn is de cottagetuin geen onderhoudsvriendelijke tuin. Dankzij de velen soorten bloemen en planten, de moestuin, kruidentuin en evt. de vijver is er veel werk aan de winkel. Maar wanneer je een echte tuinliefhebber bent dan is deze tuin echt een uitkomst.

Tuinmeubelen voor in een cottagetuin

In een cottagetuin bevinden zich allerlei terrassen, nisjes en hoekjes waar tuinmeubelen goed tot hun recht komen. Een mooi teak houten bankje zoals Luytjens bank bijvoorbeeld, of een tuinset rondom een teak houten tuintafel zoals de ronde tuintafel classic voor op het terras. De natuurlijke uitstraling van teak past heel goed bij de natuurlijke uitstraling van de cottagetuin.

Madelon Souren van Ophuizen
Catalogus aanvragen