Groot aanbod van binnen - en buitenmeubelen
Souren Furniture since 1980
Eigen bezorgservice: 1-3 weken
Vakmanschap & gerecycled teakhout

Tuinstijl: De Franse tuin

Tuinstijl: De Franse tuin

Een populaire tuinstijl in Nederland is de Franse tuin. De Franse tuin bevat prachtige elementen met een Barok sfeer. In een Franse tuin vind je veel groen terug in de vorm van planten en bloemen. Om de tuin een rustig beeld te geven beperkt men zich in het gebruik van teveel verschillende soorten en kleuren. Zo zien we vaak rozen, buxus heggen en symmetrische patronen terug in een Franse tuin.

De oorsprong van de Franse tuin

De Franse tuin kwam tot stand doordat André le Nôtre bij het kasteel van Vaux-le-Vicomte een tuin inrichtte. Le Nôtre zorgde voor symmetrie, geschoren hagen in zeer strakke lijnen, grote grasvelden met parterres en buxus heggen te verwerken in een geheel en harmonieus landschap. Nadat zijn tuinstijl internationaal faam verworven had, zagen we de Franse tuinstijl in andere Europese landen verschijnen. Zo heeft Amsterdam een Franse tuin in Artis sinds 1863. Helaas werd de stijl weer minder populair vlak voor de Franse revolutie en kwam de Engelse tuin op.

De indeling van een Franse tuin

Een belangrijk onderdeel van een Franse tuin is de indeling. Niet alleen gebruikt men vaak een symmetrisch patroon maar ook zien we veel strakke lijnen terug. Tussen het patroon van heggen is ruimte om planten en bloemen te laten groeien. Maar ook grasstroken, paden en plantvlakken komen terug in een Franse tuin. Het ruimtelijke effect in een tuin uit Frankrijk is erg opvallend dankzij deze patronen.

Natuurlijke elementen in een Franse tuin

Naast al het groen gebruikt men ook water in de Franse tuin. Een vijver is bijvoorbeeld een onderdeel van de tuin. Langgerekte vormen die aansluiten op de vorm van de tuin. Dankzij de symmetrie ligt de vijver vaak in het midden tussen alle geometrische vormen en patronen.

Planten in een Franse tuin

Grasvelden en heggen zijn naast de groene bomen en groene struiken het grootste onderdeel van de Franse tuin. Een Franse tuin moet in elk seizoen van het jaar groen zijn. Hierdoor vind je minder veel bloeiende planten in deze tuinen. Bijvoorbeeld één soort die in 1 seizoen bloeit maar verder niet teveel bloeiends. Denk hierbij aan een rozensoort of lavendel. Daarnaast zien we dus de buxus vaak terug maar ook de taxus, eik, beuk en leilinden zijn populair in de Franse tuin.

Daarnaast vallen planten die in een vorm te snoeien zijn goed in de smaak. Plaats de planten altijd in symmetrie in een Franse tuin. Tuindecoraties worden vaak in tweetallen of groepjes geplaatst.

Het onderhoud

Wil je dat de Franse tuin er netjes en strak uitziet? Dan moet deze zeker goed onderhouden worden. Het meeste onderhoud zit in het snoeien van heggen en planten. Maar ook het onkruid wieden is van belang.

Tuinmeubelen voor in een Franse tuin

De Franse stijl is ook vaak te associëren met een romantische stijl. Hierbij denken we dan al gauw aan sierlijke vormen, die we ook vaak terug zien in de symmetrie van de tuin. De rond tuintafel Classic is een mooi voorbeeld voor in een Franse tuin, maar ook de kloostertafel voor buiten past perfect op een terras in de Franse tuin. De Beaufort banken en tuinstoelen zijn erg mooi om in een hoekje in de tuin te zetten als extra setje.

Madelon Souren van Ophuizen
Catalogus aanvragen