Teak tafel behandelen of niet?

Onderhoud teak tafel

Als u nog een teak tafel gaat aanschaffen of u heeft net een teak tafel gekocht is het altijd moeilijk om te beslissen of deze moet worden behandeld. Hieronder enkele mogelijkheden!

Strakke teak tafel
Doorleefde teak tafel
Geborstelde teak tafel
Ronde teak tafel
Teakhouten kloostertafel
Teak salontafels

Onderhoud teakhouten tafel

Hier vindt u informatie over hoe u het beste uw teak tafel kunt onderhouden. Daarnaast vindt u hier ook alle uitleg over het gebruik en het verwerken van veschillende beschermingsproducten. Indien u één van deze producten wenst aan te schaffen, kom dan langs.
Elke teak tafel heeft zijn eigen onderhoud nodig, dit komt voornamelijk door het verschil in leefstijl en de wensen qua kleur en uitstraling. Indien men een druk gezin heeft waarbij de kinderen nog wel eens wat willen knoeien of omstoten, en men bang is voor een vlekje etc., zal de tafel anders onderhouden moeten worden t.o.v. een één persoons gezin.
Kringen en vlekken kun je heel erg makkelijk zonder schuurmachine uit een teakhouten tafel schuren, indien deze niet is voorzien van een beschermlaag. Er zijn verschillende manieren om een teak tafel te onderhouden:

groene zeep

1. Teak tafel niet behandelen

Als u geen beschermlaag op uw tafel doet, heeft u kans dat er vetvlekken op kunnen komen. Deze zijn echter erg makkelijk met een stukje schuurpapier weer te verwijderen. U kunt uw tafel gewoon met een vochtige doek afnemen. Voordeel is ook dat de tafel praktisch dezelfde kleur behoudt (alle hout verkleurt donkerder naar verloop van tijd). In teak zit een bepaalde olie, daarom is het hout ook zeer geschikt om voor buiten te gebruiken. Deze olie zorgt ook al voor een eigen beschermlaag, het is een zeer vettige houtsoort.

2. Teak tafel om de zoveel dagen behandelen met groene zeep

Teakhout is van nature al vettig hout. De groene zeep is ook vettig, dit zorgt dan voor een natuurlijke uitstraling van de tafel en het voorkomt vetvlekken. Daarbij verkleurt het hout minimaal. Nadeel is misschien wel dat de tafel om de zoveel dagen eventjes met een vochtige doek met groene zeep moet worden afgenomen. Maar of je nu alleen een vochtige doek gebruikt, of je doet er wat groene zeep bij, dit is het verschil in werk ook niet..

3. Teak tafel behandelen met woodfix/ teakfix

Woodfix/ teakfix zorgt voor een minimale kleurverandering van uw tafel. Het is wel nog altijd ietsje donkerder dan als tafel niet wordt behandeld, of alleen met groene zeep. De woodfix zorgt ook dat uw tafel is beschermt tegen vetvlekken. Afhankelijk van gebruik, 1 keer per jaar licht opschuren en een nieuwe laag erop doen.

4. Teak tafel behandelen met meubelolie/ structuurolie

De meubelolie/ structuurolie zorgt voor een wat donkerdere tint van uw tafel. Indien u de originele kleur van het teakhout wenst te behouden, adviseren wij één van bovenstaande behandelingen. De meubelolie heeft als voordeel dat deze ook geen vetvlekken op uw tafel doorlaat. Daarnaast kan er worden gekozen uit een matte of hoogglans afwerking. Voor de meubelolie geldt ook, afhankelijk van gebruik één keer per jaar licht opschuren en een nieuwe laag erop doen.

Levensstijl en de gewenste uitstraling van uw teak tafel

Afhankelijk van de stijl van de teak tafel en leefomstandigheden, zult u een keuze moeten maken hoe u uw tafel wilt behandelen. Een doorleefde teak tafel gemaakt van oud teakhout mág juist wel wat vetvlekken en een mooie doorleefde uitstraling krijgen. Terwijl het voor een strakke design tafel misschien toch mooier is als deze nog helemaal mooi glad en zonder vlekken blijft. Zo wordt een wandtafel ook zelden gebruikt om glazen of eten op te zetten, deze hoeven dan ook vaak niet behandeld te worden tegen vetvlekken. Maar dit is natuurlijk allemaal uw eigen keuze en eigen smaak, belangrijkste is dat U blij bent met uw tafel!

sale

Verwerkingsadvies woodfix - teakfix - structuurolie - meubelolie

Woodfix of structuurolie is in principe voor elk meubel en elke houtsoort te gebruiken. Teak-, eiken-, grenen- en kersenhout allemaal geen probleem. Wel is het zo dat elke houtsoort een andere kleur krijgt als het wordt behandeld. Daarom eerst op de achterkant van een lade of onderkant van een tafel uitproberen en kijken of dit de gewenste kleur is!

  1. Eerst het meubel nakijken op eventueel kleine scheurtjes/ kieren/ oneffenheden. Eventueel schuren en stoppen met vloeibaar hout
  2. Randen etc breken, even opschuren
  3. Dan eerste laag woodfix/ structuurolie opbrengen met een kwast. Vooral niet te dik opbrengen en kwast goed uitwrijven. Overtollige wegvegen met een doek, wel eerst een paar minuten laten indrogen.
  4. Laten drogen, minimaal 4-5 uur tot het hout weer volledig droog is. (let op, het mag niet onder de 5 graden zijn anders droogt het niet goed! Het mag ook weer niet té warm zijn, dus niet in de volle zon opbrengen)
  5. Dan erg goed schuren. Dit is veel werk, maar wel erg belangrijk. Eventueel eerst met een korrel 80-120 (afhankelijk van schuurpapier) daarna met een fijnere korrel of schuursponsje.
  6. Afstoffen en dan de 2de laag opbrengen. Deze keer zal het iets minder werk zijn dan de eerste keer, het hout zuigt namelijk niet meer zoveel op.
  7. Na 2de laag met minder grof schuurpapier schuren of meteen met een schuursponsje.
  8. Afhankelijk van het meubel en het gebruik een 3de laag opbrengen. Bij bijvoorbeeld een eetkamertafel kan het blad beter 3 keer gedaan worden, het onderstel heeft genoeg aan 2 lagen. De 3de laag is ook relatief het minste werk indien er tussen de lagen goed geschuurd is! Dit kan ook weer gewoon met een kwast, weer niet te dik opbrengen, en dan met een doek nawrijven.
    Afhankelijk van het gebruik en de leefomstandigheden, 1 keer per jaar met een schuursponsje opschuren en een nieuwe laag opbrengen. Voor een tafelblad is dit misschien maar 15 minuten werk en je hebt dan een tafel die er weer als nieuw uitziet!

Update 22 oktober 2009:

Meubelolie of woodfix online bestellen via MeubelProducten.nl

U kunt nu ook meubelolie of woodfix online bestellen. Dit kan niet via onze website maar een bedrijf wat daarin is gespecialiseerd. U besteld dan niet bij Souren Meubels, maar via MeubelProducten.nl. Naast de extra productinformatie kunt u hier ook meteen betalen m.b.v. IDeal en binnen een paar dagen komt uw pakketje met daarin woodfix of meubelolie bij u thuis.

Kijk ook eens bij: