• Gratis bezorgd in Nederland*
  • Uit voorraad leverbaar
  • Groot aanbod binnen- en buitenmeubelen
  • 40 jaar ervaring

Verschil plantage teak & gerecycled teak

Verschil plantage teak & gerecycled teak

Teak is afkomstig uit het verre Oosten, met name Zuidoost Azië. Al onze teak meubelen komen uit Centraal-Java, hier is een grote concentratie van alles wat met teakhout en meubelen te maken heeft. Allereerst wat korte algemene informatie over..

Wat is het verschil tussen plantage teak en gerecycled teak

Er is verschil in kwaliteit, ondanks dat het vaak teak genoemd wordt is het helaas niet altijd hetzelfde. In dit artikel zal het gaan over het verschíl tussen plantage teak en gerecycled teak. Allereerst wat korte algemene informatie over teakhout in zijn algemeen en het teak wat wij gebruiken voor onze meubelen. Teak is afkomstig uit het verre Oosten, met name Zuidoost Azië. Al onze teak meubelen komen uit Centraal-Java, hier is een grote concentratie van alles wat met teakhout en meubelen te maken heeft.

Plantage teak

Het plantage teak wat voor onze teak meubelen wordt gebruikt stamt af van de door de Indonesische regering aangelegde teak plantages. Deze zijn aangelegd in de periode van Nederlands Indië en dienen nu voor welvaart en arbeid in Centraal-Java. Voor dit plantage teak worden certificaten afgegeven, de zogenaamde Perum Perhutani.

Wat is gerecycled teak?

Het gerecycled teak dat wij gebruiken stamt o.a. af van oude gebouwen en oude houten huizen die worden afgebroken. De lokale bevolking krijgt hiermee, naast de arbeid om meubels te fabriceren, ook nog eens een deel terug om een stenen huis te bouwen. Naast de extra sfeer die dit oude doorleefde teak aan een nieuw meubel geeft, is het natuurlijk ook geweldig dat het hout wordt hergebruikt. Momenteel worden bijvoorbeeld van de gekste boomwortels banken en stoelen gemaakt, terwijl deze enkele jaren geleden nog door de lokale bevolking letterlijk als brandhout werd gebruikt!. 

Welk teakhout is beter: plantage teak of gerecycled teak?

Beide is evengoed mits goed verwerkt. Heeft u ooit iemand gehoord over het verschil in plantage eiken of gerecycled eiken? Alle eiken meubelen worden namelijk in Nederland/ Europa gefabriceerd. Het eikenhout wordt hier goed gedroogd en de meubels hebben (bijna altijd) een goede constructie. Deze combinatie zorgt dus ook voor geen problemen. In Indonesië is er een enorme luchtvochtigheid tijdens sommige periodes--> regenseizoen. Indien het teakhout daar niet in de droogkamer is geweest en in een vochtige container wordt ingeladen, gaat dit problemen opleveren. De vochtige teak meubels worden hier uitgeladen, bijvoorbeeld in de winter, en gaan rechtstreeks bij u de woonkamer in. Tijdens de winter heeft u alles goed geïsoleerd en de verwarming goed aan staan, waardoor de luchtvochtigheid in huis soms ongezond laag is. Deze teak meubels drogen uit en gaan scheuren (mits ze dus niet goed gedroogd en gefabriceerd zijn). Het gaat er niet om of het plantage teak is of gerecycled teak, het gaat erom dat het hout gedroogd is en een goede constructie heeft. Er zijn bedrijven die aangeven dat alle hout wat zij gebruiken is "uitgewerkt". Helaas kan dit niet.. Alle hout werkt en blijft werken, plantage teak of eiken of gerecycled teak of eiken. Wél kan het hout gedroogd zijn en het meubel een dusdanige constructie krijgen dat u niet zíet dat het hout werkt.. Denk hierbij aan panelen in deuren en bijvoorbeeld de klosjes waarmee een tafelblad aan een onderstel wordt gemonteerd.

Niet heel lang geleden hebben wij aan een lodge in Namibië geleverd. De eigenaar vertelde ons dat tijdens het regenseizoen de panelen in de deuren dicht waren en in het droge seizoen je erdoor naar buiten kon kijken! Waren overigens geen deuren van ons.. Dit bleef zo op en neer gaan en het hout was dan ook nooit volledig uitgewerkt. Dit zijn wel extremere weersomstandigheden dan in Nederland, West-Europa.

Glad afgewerkt teak blad, toch gerecycled

Ook de teak meubelen die glad afgewerkt worden kunnen van gerecycled teakhout gemaakt zijn! 80-90% van onze meubels zijn van oud gerecycled teak gemaakt. Het blanke teakhout is vaak glad en egaal geschuurd en hier zit het verschil in. Zo kunt u kiezen uit verschillende afwerkingen, glad of rustiek (oud hout).

Meer informatie nodig? Kom vrijblijvend een keertje langs of vraag een catalogus aan.

Marijn Souren
Marijn Souren
Owner Souren Furniture

I grew up in a small place in the South of the Netherlands, called Nuth. My parents had their own store directly next to our house, a part of our house was also a showroom. Back then it was mainly antique furniture. My parents had to search for it during evenings and weekends and I often joined them in their search.