Tuininspiratie 2019 - tuin ideeën voor het voorjaar!

Over een aantal dagen is het officieel lente. Op dit moment lijkt dat nog ver weg want we zitten in een regenachtige periode. De “maart roert zijn staart” periode. Echter, uitgaande van een positieve gedachte, na regen komt zonneschijn! Dan is het tijd om naar buiten te gaan. Tijd om weer van de tuin te gaan genieten.

Buitenleven, de woonkamer in de tuin

Een trend die we in de afgelopen jaren veel hebben gezien is de verlenging van de huiskamer naar de tuin. Veel huiseigenaren dromen van openslaande deuren, omdat ze op deze manier nog meer de tuin bij de woonkamer kunnen betrekken.

Maar ook als je dat niet hebt kan je van de tuin een verlenging maken van je woonkamer.

  • Zorg voor een plek waar je droog kan zitten, bijvoorbeeld een overkapping. Dit geeft je de vrijheid om ook bij iets mindere dagen toch van je tuin te genieten.
  • Werk met dezelfde kleuren als in je woonkamer.
  • Ga voor een grote tuintafel. Een tafel waaraan je heerlijk de hele dag door kan genieten van je mooie tuin. ’s Morgens kan je heerlijk onder het genot van een kopje koffie aan tafel je krantje lezen. En ’s avonds is de tafel ideaal om met het hele gezin aan te eten. Barbecue aan en buiten leven!  

Buitenhaard

Na een heerlijke dag buiten gaat toch de zon onder en merk je dat het fris wordt tijdens de koffie. Dan wordt het tijd om onder de overkapping de buitenhaard aan te steken. Dit brengt niet alleen sfeer maar zorgt er ook voor dat je langer buiten kan zitten. Wil je jezelf echt verwennen koop dan kussentjes met verwarming. Zo zit je altijd lekker warm. Kachel aan, wijntje erbij en het kunnen weleens hele lange, warme avonden worden.

Maak het gezellig met kleuren en kussens

Natuurlijk heeft een tuin meer nodig dan alleen een grote tuintafel. We willen ook een plekje in de zon. De grote Ibiza, stationsbanken geven met hun prachtige teakhout enorm veel sfeer aan de tuin en bieden een perfect plekje waar je van de zon kan genieten. Eigenlijk is deze bank een kunstobject op zich. Een bank die je uitnodigt om te gaan zitten. Nu zit hout alleen een beetje hard dus de banken lenen zich er uitstekend voor om aangekleed te worden met een lading gezellig kussens. Zo creëren we een plekje waar we nooit meer weg willen.

In de natuur

Natuurlijk geven niet alleen de meubels sfeer aan de tuin. Dat doet de gehele aankleding. Het grote verschil tussen binnen en buiten maak je door buiten veel met planten te werken. Natuurlijk geeft een bestraten tuin minder onderhoud maar het geeft ook minder sfeer. Tevens zullen we toch ook meer en meer rekening moeten gaan houden met onze natuurlijk leefomgeving. Een bestraten tuin kan zorgen voor wateroverlast. Door gebruik te maken van teveel tegels geef je het water geen kans om op een natuurlijk manier weg te stromen waardoor er overstromingen in je tuin kunnen ontstaan met alle gevolgen van dien.

Niet alleen geeft een tuin met een goede verdeling tussen tegels en planten een goede sfeer, door op de juiste manier gebruik te maken van planten en bloemen houden we de dierlijke populatie in stand. Denk hierbij aan bijen die in je tuin de bloemen komen bestuiven en musjes die gezellig komen rond fladderen. Beesten die het op dit moment moeilijk hebben wat mede veroorzaakt wordt door “betonnen” tuinen.  

Combineer met hout

En zo’n groene, natuurvriendelijke oase combineer je met mooi teakhout. Niet alleen in je meubels maar ook in bijvoorbeeld een schutting, bloembak of vlonders. Hout is een prachtige tegenhanger van groen in de tuin. Samen zorgt het voor een sfeervol geheel.