>> Vakantiesluiting: 28-7-2024 t/m 15-8-2024 <<

Groot aanbod van binnen - en buitenmeubelen
Souren Furniture since 1980
Eigen bezorgservice: 1-3 weken
Vakmanschap & gerecycled teakhout

Wat is teakhout?

Wat is teakhout?

Teakhout is uitermate geschikt om meubelen van te maken, zowel voor binnen gebruik of als tuinmeubelen. Grote voordeel van teakhouten meubelen is dat het hout niet persé met olie of lak behandelt moet worden en zeer lang meegaat. Teak tuinmeubelen zijn al langer bekend bij het grote publiek, maar sinds de jaren '90 worden er ook teak meubelen voor binnen gemaakt in allerlei dessins en stijlen. Souren Furniture heeft 40 jaar ervaring met hout en alleen met teakhout al ruim 20 jaar.

Onderhoud teak binnenmeubelen

Teak binnenmeubelen zijn eenvoudig in het onderhoud. De meubelen kunnen met een vochtige doek worden afgeveegd en schoon gehouden. Groene zeep wordt veelal aangeraden als de meest eenvoudige oplossing om teak meubelen te onderhouden om een natuurlijke uitstraling te behouden. Teakhout is van nature een vettige houtsoort, dit i.c.m. de vettige groene zeep zorgt voor een natuurlijke beschermlaag. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten oliën en lakken op de markt die de meubelen kunnen beschermen tegen kringen en vlekken.

Herkomst van teak meubelen

Teakhouten meubelen komen voornamelijk uit Java, Indonesië. Met name Centraal-Java waar steden als Jepara en Semarang voor veel productie en export zorgen. Jepara staat wereldwijd bekend voor haar meubelmakers en vakmanschap, op basis van Indonesisch teakhout. Naar schatting werken alleen in Jepara al ongeveer 80.000 mensen verspreid over verschillende fabrieken. Naast Indonesië zijn er nog meer landen en gebieden waar teakhouten meubelen vandaan komen, waaronder Chang Mai, Thailand. De gunstige locatie van de haven van Semarang, het locale vakmanschap, goede kwaliteit teakhout en nauwe banden met Nederland zorgen voor veel productie en export. Souren Furniture heeft al vele jaren dezelfe leveranciers en nauwe banden met de plaatselijke bevolking.

Kayu Jati

Kayu Jati is de Indonesische vertaling van teakhout! En we hebben het hier over Indonesische meubelen. Vrij vertaald betekent "Kayu Jati" "zuiver teakhout". Toevallig al eens in Indonesië geweest? Dan heeft u het hier of daar vast wel eens gezien of gehoord! Jatialleen is overigens vaak ook al voldoende om duidelijk te maken dat het om teak gaat.

Plantage teak hout

Het plantage teak dat voor de teak meubelen wordt gebruikt stamt af van de door de Indonesische regering aangelegde teak plantages. Deze zijn vaak al aangelegd in de periode van Nederlands Indië en dienen nu voor welvaart en arbeid in Centraal-Java. Voor dit plantage teak worden certificaten afgegeven, de zogenaamde Perum Perhutani.

Gerecycled teak hout

Het gerecyclede teak stamt af van oude gebouwen en houten huizen die worden afgebroken. De lokale bevolking krijgt hiermee, naast de arbeid om meubels te fabriceren, een startkapitaal om stenen gebouwen te plaatsen. Naast de extra sfeer die dit oude doorleefde teak aan een nieuw meubel geeft, is het natuurlijk ook geweldig dat het hout wordt hergebruikt.

Geschiedenis van teak meubelen

Nederland heeft al een band met Indonesië die al vele eeuwen oud is. Nederlands-Indië was vroeger een Nederlandse kolonie dat het gebied omvatte wat nu Indonesië is. Eind vorige eeuw in de jaren '90 kregen teakhouten meubelen een flinke opmars in Nederland. In het begin werd er in de volksmond veelal koloniale meubelen gebruikt. Toen was het merendeel van de meubelen donker gekleurd en veelal als kopie antiek verkocht. Tegenwoordig zijn de teak meubelen blank afgewerkt en veelal ook een stuk strakker wat bij een hedendaags interieur past. De term koloniale meubelen wordt nu dan ook alleen nog gebruikt voor de stijl die toen geïmporteerd werd.

Teak tuinmeubelen

Dankzij alle goede eigenschappen van teakhout worden er uitstekende tuinmeubelen van gefabriceerd. Teakhouten tuinmeubelen hoeven niet te onderhouden worden als het in de originele staat gelaten wordt. Het kan het hele jaar buiten blijven en bijna alle weersomstandigheden weerstaan. Daarom wordt teak veelal als de beste houtsoort beschouwd om tuinmeubelen van te maken.

Onderhoud teak tuinmeubelen

Teakhout krijgt van nature een goud-bruine kleur. Indien teak buiten in de regen staat en onder invloed van alle weersinvloeden, krijgt het in de loop der tijd een grijze tint. Dit kan voorkomen worden door het teakhout te behandelen.

Marijn Souren
Marijn Souren
Owner Souren Furniture

I grew up in a small place in the South of the Netherlands, called Nuth. My parents had their own store directly next to our house, a part of our house was also a showroom. Back then it was mainly antique furniture. My parents had to search for it during evenings and weekends and I often joined them in their search.

Catalogus aanvragen