Groot aanbod van binnen - en buitenmeubelen
Souren Furniture since 1980
Eigen bezorgservice: 1-3 weken
Vakmanschap & gerecycled teakhout

Teak tuintafel reinigen

Teak tuintafel reinigen

Waarom je teakhouten tuintafel reinigen?

Een vaak gestelde vraag is hoe een teak tuintafel onderhouden moet worden. Wij van Souren Furniture geven het advies om uw tafel minimaal 1 x per jaar maar liever 2 x per jaar te reinigen met zachte zeep. Het zorgt ervoor dat de tafel mooi blijft uitzien en het is ook beter voor het teakhout. Na verloop van tijd kan het zijn dat uw tuintafel een groene en soms - als er bijvoorbeeld een autoweg naast de deur is - een zwarte aanslag op de meubels komt. Deze is eenvoudig te verwijderen.

Teak tuintafel schoonmaken? Korte info

Zodra de eerste zonnestralen doorkomen begint het weer te kriebelen om de tuin mooi op orde te krijgen. Onkruid verwijderen en de tegels schoonmaken horen erbij maar vergeet niet uw teakhouten tuintafel! 

De benodigdheden

  • Emmer, gieter of liefst een tuinslang
  • Lauwwarm water
  • Groene zeep en soda
  • Harde borstel
Groene zeep teak

Volg de volgende stappen en uw tuintafel ziet er weer stralend uit!

(Geschatte werktijd 15-25 minuten, afhankelijk van het formaat)

 1. Maak de tafel goed nat. Het teakhout kan hierdoor de combinatie van groene zeep en soda goed opnemen waardoor de vuile delen makkelijker afschrobbaar worden.
 2. Meng een emmer of gieter met warm water en voeg hier wat groene zeep en 6 eetlepels soda aan toe.
 3. De tafel goed inweken met het mengsel en flink schrobben met de borstel. Net als bij schuren, altijd in de lengteriching van de houtnerf! De borstel zal af en toe dicht slibben met de vuile deeltjes, deze regelmatig schoonspoelen.
 4. Na het schrobben kan de tafel het beste met een tuinslang worden schoongespoten. Mocht er toevallig een regenbui op komst zijn kunt u ook hierop wachten, dat spaart weer een hoop water. Eventueel kan ook met een emmer of gieter worden nagespoeld.
 5. Om de tafel weer helemaal fris te laten uitzien even licht opschuren met heel fijn schuurpapier, dit maakt de tafel weer stralend! Dit kan overigens pas gedaan worden zodra de tafel weer helemaal droog is!!
 6. Vergeet niet om u zelf te belonen, neem plaats aan uw stralende tafel met een lekker hapje en drankje erbij!

Levensduur verlengen, geen meubelhoes en pas op met opbergen

Teakhout krijgt vanzelf naar verloop van tijd een mooie grijze patina. Als u dit persé wilt voorkomen zou de tuintafel elk jaar eerst gereinigd moeten worden om vervolgens weer te olieën. Persoonlijk vinden wij de grijze kleur beter bij de meubels en het hout passen. Overigens zorgt de olie zorgt er niet voor dat de tuintafel langer meegaat. Daarom adviseren wij om de tafel 2 x per jaar alleen te reinigen met groene zeep en soda.

 

Dan nog een belangrijk onderdeel, opbergen of afdekken. Afdekken zeer zeker niet doen. Als er niet genoeg lucht bijkomt kan het hout 'stikken' waardoor er schimmel en zwarte vlekken ontstaan die bijna niet meer te verwijderen zijn, deze trekken zeer diep in het hout. Een meubelhoes verkopen wij daarom ook niet. Opbergen is mogelijk, het liefst vrij onder een afdak of in een niet verwarmde ruimte. Zet de houten tuintafel zeker niet in een zeer droge ruimte waar ook nog gestookt wordt. Het verschil van het natte herfst- of winterweer naar een droge en warme ruimte kan ervoor zorgen dat het hout gaat scheuren door het te snelle drogen.

Marijn Souren
Marijn Souren
Owner Souren Furniture

I grew up in a small place in the South of the Netherlands, called Nuth. My parents had their own store directly next to our house, a part of our house was also a showroom. Back then it was mainly antique furniture. My parents had to search for it during evenings and weekends and I often joined them in their search.