Groot aanbod van binnen - en buitenmeubelen
Souren Furniture since 1980
Eigen bezorgservice: 1-3 weken
Vakmanschap & gerecycled teakhout

Teak tafel behandelen of niet?

Teak tafel behandelen of niet?

Onderhoud teak tafel

Als u nog een teak tafel gaat aanschaffen of u heeft net een teak tafel gekocht is het altijd moeilijk om te beslissen of deze moet worden behandeld. Hieronder enkele mogelijkheden.

Onderhoud teakhouten tafel

1. Teak tafel niet behandelen

Als u geen beschermlaag op uw tafel doet, heeft u kans dat er vetvlekken op kunnen komen. Deze zijn echter eenvoudig met een stukje schuurpapier weer te verwijderen. U kunt uw tafel gewoon met een vochtige doek afnemen. Voordeel is ook dat de tafel praktisch dezelfde kleur behoudt (alle hout verkleurt donkerder naar verloop van tijd). In teak zit een natuurlijke olie, daarom is het hout ook zeer geschikt om buiten te gebruiken. Deze olie zorgt ook al voor een eigen beschermlaag, het is een zeer vettige houtsoort.

2. Teak tafel schoonhouden met groene zeep

De natuurlijke olie in het teakhout in combinatie met groene zeep zorgt voor een natuurlijke uitstraling en voorkomt vetvlekken. Daarbij verkleurt het hout minimaal. De tafel dient dagelijks met een vochtige doek met groene zeep te worden afgenomen. Dit is ook hoe wij zelf onze eigen eettafel onderhouden en wordt door veel klanten als de beste optie ervaren.

groene zeep teak

3. Teak tafel behandelen met woodfix of teakfix

Woodfix of teakfix zorgt voor een minimale kleurverandering van uw tafel. Het is wel nog altijd donkerder dan wanneer de tafel niet wordt behandeld. De woodfix zorgt ervoor dat uw tafel is beschermt tegen vetvlekken. Afhankelijk van gebruik, 1 keer per jaar licht opschuren en een nieuwe laag aanbrengen.

4. Teak tafel behandelen met meubelolie of structuurolie

De meubelolie of structuurolie zorgt voor een wat donkerdere tint van uw tafel. Indien u de originele kleur van het teakhout wenst te behouden, adviseren wij groene zeep. De meubelolie heeft als voordeel dat deze geen vetvlekken op uw tafel doorlaat, is sterker dan woodfix of teakfix. Daarnaast kan er worden gekozen uit een matte of hoogglans afwerking. Voor de meubelolie geldt ook, afhankelijk van gebruik, één keer per jaar licht opschuren en een nieuwe laag aanbrengen.

5. Skylt of Trae Lyx

De afgelopen jaren hebben diverse klanten van ons ook Skylt of Trae Lyx gebruikt. Dit is een soort twee componenten lak en zorgt voor een minimale kleurverandering. Tevens is deze heel erg sterk. Nadeel is wel dat het niet ter plekke kan worden bijgewerkt als er een kras of dergelijke op het blad komt moet deze helemaal opnieuw gedaan worden.

Levensstijl en de gewenste uitstraling van uw teak tafel

Een doorleefde teak tafel gemaakt van oud teakhout mág juist wel wat vetvlekken en een mooie doorleefde uitstraling krijgen. Terwijl het voor een strakke design tafel misschien toch mooier is als deze nog helemaal mooi glad en zonder vlekken blijft. Zo wordt een wandtafel ook zelden gebruikt om glazen of eten op te zetten, deze hoeven dan ook niet behandeld te worden tegen vetvlekken.

Verwerkingsadvies Woodfix - Teakfix - Structuurolie - Meubelolie - Skylt - Trae Lyx

Deze producten zijn voor vrijwel elk meubel en elke houtsoort te gebruiken. Wel is het zo dat elke houtsoort een andere kleur krijgt als het wordt behandeld. Daarom eerst op de achterkant van een lade of onderkant van een tafel uitproberen en kijken of dit de gewenste kleur is.

1. Eerst het meubel nakijken op eventueel kleine scheurtjes/ kieren/ oneffenheden. Eventueel schuren en stoppen met (kneedbaar) hout
2. Randen etc breken, even opschuren
3. Dan eerste laag opbrengen met een kwast. Vooral niet te dik opbrengen en kwast goed uitwrijven. Overtollige wegvegen met een doek, wel eerst een paar minuten laten indrogen.
4. Laten drogen, minimaal 4-5 uur tot het hout weer volledig droog is. Let op, het mag niet onder de 5 graden zijn anders droogt het niet goed. Het mag ook weer niet té warm zijn, dus niet in de volle zon opbrengen.
5. Dan erg goed schuren. Dit is veel werk, maar wel erg belangrijk. Eventueel eerst met een korrel 120-160 (afhankelijk van schuurpapier) daarna met een fijnere korrel of schuursponsje.
6. Afstoffen en dan de 2de laag opbrengen. Deze keer zal het iets minder werk zijn dan de eerste keer, het hout zuigt namelijk niet meer zoveel op.
7. Na 2de laag met minder grof schuurpapier schuren of meteen met een schuursponsje.
8. Afhankelijk van het meubel en het gebruik een 3de laag opbrengen. Bij bijvoorbeeld een eetkamertafel kan het blad beter 3 keer gedaan worden, het onderstel heeft genoeg aan 2 lagen. De 3de laag is ook naar verhouding het minste werk. Dit kan ook weer gewoon met een kwast, weer niet te dik opbrengen, en dan met een doek nawrijven. Afhankelijk van het gebruik en de leefomstandigheden, 1 keer per jaar met een schuursponsje opschuren en een nieuwe laag opbrengen. Voor een tafelblad is dit misschien maar 15 minuten werk en je hebt dan een tafel die er weer als nieuw uitziet.

Dit zijn algemene adviezen, kijk ook altijd goed naar de verpakking voor specifieke informatie.

Wij verkopen deze producten zelf niet. U kunt hiervoor terecht bij meubelproducten.nl, Tisaco Nuth of kijk online bij de diverse webshops.

Marijn Souren
Marijn Souren
Owner Souren Furniture

I grew up in a small place in the South of the Netherlands, called Nuth. My parents had their own store directly next to our house, a part of our house was also a showroom. Back then it was mainly antique furniture. My parents had to search for it during evenings and weekends and I often joined them in their search.

Catalogus aanvragen