Groot aanbod van binnen -en buitenmeubelen
Souren Furniture: Familiebedrijf sinds 1980
Eigen bezorgservice: Binnen 1-3 weken
Vakmanschap gerecycled teakhout

Luchtvochtigheid en houten meubels

Luchtvochtigheid en houten meubels

We hebben het er niet vaak over want het is iets wat je nauwelijks merkt of ziet. Maar luchtvochtigheid is wel degelijk van belang in huis. Wanneer je luchtvochtigheid opmerkt dan is het eigenlijk al te laat. Want dan is het vaak té vochtig in huis. Naast dat luchtvochtigheid invloed heeft op je gezondheid, heeft het ook invloed op meubels en andere spullen in huis.

De ideale luchtvochtigheid in huis

Wat is nou de ideale luchtvochtigheid en hoeveel mogen we daarvan afwijken? Als bij jouw thuis de luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% zit dan is het in orde. Wanneer het eens een keertje boven de 60% uitkomt dan is dit nog geen ramp. Zolang het maar niet voor langere periodes is. Want wanneer dit voor langere periodes aanhoudt dan kan het volgende ontstaan:

  • Condensatie op de koudste plekken in de ruimte. Zo kan een muur bijvoorbeeld vochtig tot zelfs nat worden.

  • Er kunnen vlekken ontstaan in stoffen die er niet meer uitgaan.

  • Er kan schimmel ontstaan dat zich snel verspreid en slecht is voor de gezondheid van de mens.

  • De ramen raken sneller beslagen aan de binnenkant en er kan zelfs, bij een hoge luchtvochtigheid, water naar beneden lopen langs het raam.

  • Hout kan gaan rotten en zelfs afbladderen.

  • Metaal kan gaan roesten.

  • Bacteriën krijgen de kans om harder te groeien en virussen overleven ook langer.

Wanneer de luchtvochtigheid te laag is dan ontstaan er weer geheel andere problemen.

  • Uiteraard een te droge lucht.

  • Hout gaat kromtrekken omdat het uitdroogt.

  • Stof dwarrelt makkelijker rond en alles wordt sneller stoffig.

  • Stoffen worden bros en scheuren gemakkelijk.

  • Geïrriteerde slijmvliezen, rode en droge ogen, keelpijn, hoofdpijn.

  • Bevorderlijk voor hooikoorts.

  • En er ontstaat sneller een statische lading.

Luchtvochtigheid en meubels

Niet alleen is een te hoge of te lage luchtvochtigheid slecht voor de mens maar ook voor onze houten meubels. Daarom willen we je hier graag iets meer over vertellen. Hout is namelijk nooit uitgewerkt. Hout gaat hard werken tijdens hoge en lage temperaturen. Zeker tijdens een winterperiode vanwege de grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Hierdoor wordt het huis erg droog en krijgt jouw houten meubel het zwaar te verduren.

De ideale luchtvochtigheid voor een houten meubel

Er is een ideale luchtvochtigheid voor houten meubels, namelijk rond de 55%. Dit is ook aan te houden voor bijvoorbeeld een houten vloer of zelfs de piano. Wil je zeker weten dat jouw luchtvochtigheid in orde is? Schaf dan een hygrometer aan!

Ook oud gerecycled teakhout werkt

Het merendeel uit ons assortiment - 80-90% - wordt gemaakt van oud gerecycled teakhout. Ondanks dat het al oud hout is en extra gedroogd, kán het toch nog voorkomen dat het hout werkt. Wij letten heel erg goed dat er droog hout verwerkt wordt en dat de costructie klopt. Toch kan het voorkomen dat er een scheurtje onstaat. Als na een vochtige herstperiode plotseling de winter komt voor een langere periode daalt de luchtvochtigheid. Na x aantal niet meer auto krabben voorbeeld.

Ook het antieke meubilair heeft last van deze schommelingen. Wanneer het een korte periode in een ruimte staat waar de lucht een tijdje wat vochtiger of droger is, is er niet direct een drama gaande. Het probleem zit hem vooral in een te lange tijd veel te droog staan. En in de snelle overgang: dus van vochtig naar heel droog. Na de vochtige herfsttijd, breekt de koude, droge winter aan. Niet alleen buiten ligt de luchtvochtigheid een stuk lager, ook binnen met wat hulp van de centrale verwarming en de goed geïsoleerde huizen, zakt het luchtvochtigheidspercentage binnen no time naar 30%.

Onze tips voor een mooi meubel in de winter

  • Is het te droog in huis voor jouw houten meubels? Hang dan een aantal waterverdampers aan de verwarming om de luchtvochtigheid omhoog te krijgen. Om in de winter de luchtvochtigheid op peil te houden in een woonkamer met c.v. is er per dag vier tot zes liter water nodig om te verdampen. Het meest effectief is daarom het plaatsen van een luchtbevochtiger die geschikt is voor de inhoud van je woning.

  • Zoals hierboven aangegeven, werkt de waterverdamper niet voldoende? Haal dan een luchtbevochtiger in huis. Deze apparaten zijn ook aan te raden voor hooikoortspatiënten omdat deze bevochtigers vaak een ionisator hebben die pollen, stofdeeltjes en statische ladingen uit de lucht halen.

  • Tenslotte is een meubel dat een te droge winter heeft doorstaan ook nog te repareren. Afhankelijk van de schade kan het worden bijgewerkt met kneedbaar hout, 2 componenten kit, of door dunne strippen hout erin te lijmen en alles weer glad te schuren. Enkele producten die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn Frencken kneedbaar hout en Holzmasse K2 Komponenten. Fijne haarscheurtjes kunnen met secondelijm aangetipt worden en door eromheen te schuren de stof erin te wrijven wordt de scheur gevuld en is vrijwel direct hard.

  • Laatste tip, controleer de schroefpoten van uw tafel 1 x per jaar of bij een kast de houten spieen. Het hout werkt, krimpt en zet uit, daarom deze 1 x per jaar controleren en eventueel weer vastzetten.

Marijn Souren
Marijn Souren
Owner Souren Furniture

I grew up in a small place in the South of the Netherlands, called Nuth. My parents had their own store directly next to our house, a part of our house was also a showroom. Back then it was mainly antique furniture. My parents had to search for it during evenings and weekends and I often joined them in their search.

Catalogus aanvragen